آشنایی با بیماریهای پوستی این امکان را فراهم میکند تا در صورتی که علائمی از این بیماریها را مشاهده کردید، در اولین فرصت به متخصص مراجعه کرده و درمان را انجام دهید. بیماری ماکولار بهعنوان یکی از بیماریهای مطرح پوستی شناخته شده است که به خصوص در چند سال اخیر در مناطقی همانند آسیای غربی و آفریقا شیوع یافته است. بنابراین ما تصمیم گرفتیم در این مطلب در مورد دلایل ابتلا به بیماری ماکولار و روشهای درمان آن صحبت کنیم. پس حتماً تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
منظور از بیماری ماکولار چیست؟
متأسفانه بیماری ماکولار که تحت عنوان بیماری آمیلوئیدوز پوستی نیز شناخته میشود، در اثر تجمع یک پروتئین غیر طبیعی به نام آمیلوئید در پوست به وجود میآید. در چنین شرایطی شما لکههای هایپر پیگمنت قهوهای، قرمز، خاکستری یا حتی سیاه رنگ را بر روی پوست خود مشاهده خواهید کرد. تجمع پروتئین غیر طبیعی در قسمت لایههای بالایی یعنی بین درم و اپیدرم اتفاق میافتد. در نتیجه یکسری برآمدگیهایی را بر روی بدن خود احساس میکنید. این بیماری بیشتر ناحیه پشت، بازوها، کتف، سینه و شکم را درگیر میکند.
معرفی انواع بیماری ماکولار
از زمانی که بیماری ماکولار تشخیص داده شد تا به امروز، چند نوع بیماری آمیلوئیدوز پوستی معرفی شده است که براساس علائم و علت ابتلا، با یکدیگر متفاوت هستند. در این قسمت از مطلب انواع شناخته شده این بیماری پوستی را به شما معرفی میکنیم:
ماکولار اولیه پوستی
در بین انواع بیماری آمیلوئیدوز پوستی، ماکولار اولیه، شیوع بیشتری دارد و بیشتر افراد میانسال و مسن را درگیر میکند. این دسته از افراد در قسمت کتف، بازو، سینه و شکم خود ضایعات قهوهای، قرمز، خاکستری یا سیاه را مشاهده میکنند که خارش بسیاری به همراه دارد.
ماکولار ثانویه پوستی
افرادی که درگیر بیماریهای زمینهای همانند بیماری خودایمنی، عفونت یا انواع سرطانها هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آمیلوئیدوز ثانویه پوستی قرار دارند.
ماکولار پوستی منتشر
این نوع آمیلوئیدوز پوستی بسیار نادر است و متاسفانه تمام بدن فرد را درگیر میکند. مهمترین علائم این نوع ماکولار باید به کاهش وزن، خستگی و ضعف اشاره کرد.
ماکولار لکهای
در صورتی که لکههای قهوهای یا خاکستری بدون درد و خارش را بر روی پوست خود مشاهده میکنید، احتمالاً شما درگیر آمیلوئیدوز لکهای شدهاید. البته این بیماری پوستی بیشتر در افراد مسن اتفاق میافتد.
ماکولار پاپیلوئید رمل
ضایعات پوستی که ناشی از این نوع آمیلوئیدوز بر روی پوست ایجاد میشود، شبیه به زگیل هستند و عمدتاً اطراف چشم، اندام تناسلی و دهان را درگیر میکند.
ماکولار نودولار
افرادی که درگیر این بیماری پوستی میشوند، ضایعات گرهی سفت و بدون درد را بر روی بازو و پاهای خود مشاهده خواهند کرد.
علائم ابتلا به بیماری ماکولار
اگرچه براساس نوع آمیلوئیدوز پوستی که به آن مبتلا شدهاید، علائم این بیماری پوستی متفاوت خواهد بود اما به هر حال یک سری علائم رایج در بیماری ماکولار مشاهده میشود که عبارتند از:
- ابتلا به لکههای پوستی
- احساس بیحس شدن یا گزگز در پوست
- کاهش تحرکات مفصلی
- تغییرات پوستی
- بروز ضایعات برجسته بر روی پوست
- ریزش مو
دلایل ابتدا به بیماری ماکولار
متأسفانه متخصصان پوست هنوز نتوانستهاند دلیل ابتلا به بیماری آمیلوئیدوز پوستی را ریشهیابی کنند اما تحقیقات نشان داده است که توارث و ابتلا به بیماریهای خودایمنی همانند لوپوس و آرتریت روماتوئید، مهمترین عواملی هستند که خطر ابتلا به آمیلوئیدوز پوستی را افزایش میدهند.
همچنین اگر کسی دچار عفونتهای باکتریایی یا قارچی شده باشد، به احتمال زیاد به بیماری ماکولار مبتلا خواهد شد. مصرف برخی از داروها همانند داروهای ضد شطرنج یا شیمی درمانی در جریان درمان سرطان نیز میتواند پوست شما را مستعد ابتلا به ماکولار کند.
ابتلا به اختلالات خونی یا عفونتهای خاص همانند سل یا جذام نیز زمینهساز ابتلا به بیماری آملوئیدوز پوستی خواهند بود.
عوارض ابتلا به بیماری ماکولار
براساس اینکه این بیماری پوستی چه اندازه در بدن شما پیشروی کرده باشد، شما شاهد عوارض زیر در پوست خود خواهید بود:
- لکههای پوستی، ضایعات و تغییر رنگ پوست در بدن شما اتفاق میافتد.
- در محلی که آمیلوئیدوز پوستی رخ داده است، شاهد عفونت نیز خواهید بود.
- ابتلا به این بیماری میتواند باعث سفت شدن مفصل و کاهش تحرکات مفصلی شود.
- لازم است این نکته را بدانید که آمیلوئیدوز پوستی میتواند به اندامهایی همانند کبد، قلب و کلیهها آسیب وارد کند.
روش های تشخیص بیماری ماکولار
در صورتی که علائم این بیماری پوستی را داشتید، باید به متخصص مراجعه کنید تا وضعیت پوست شما بررسی شود. اما متخصص برای اینکه مطمئن شود شما درگیر بیماری آمیلوئیدوز پوستی شدهاید، از شما میخواهد تستهایی را انجام دهید. قطعیترین روش تشخیص این است که بیوپسی پوست انجام شود. در این روش یک نمونه از پوست شما برداشته شده و به آزمایشگاهها تحویل داده میشود تا آنالیزهای مختلف بر روی آن انجام شود. در این صورت متخصص با قطعیت میتواند بیان کند که آیا شما درگیری ماکولار شدهاید یا خیر.
روش های درمان بیماری ماکولار
متاسفانه باید بگوییم که هیچ روش قطعی برای درمان بیماری ماکولار وجود ندارد اما برخی از روشها کمک میکند که شدت علائم کاهش پیدا کند. به خصوص برای مواقعی که لکههای پوستی با خارش دستها همراه میشوند، کاهش علائم واقعاً اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد. مهمترین روشهای کنترل بیماری ماکولار عبارتند از:
مصرف داروهای موضعی
استفاده از کرم کورتیکواستروئید کمک میکند که میزان التهاب و خارش پوست کاهش پیدا کند.
استفاده از رتینوئیدها
هدف از مصرف این داروها، لایهبرداری پوست و برطرف کردن لکههای پوستی ناشی از ماکولار است.
لیزر درمانی
اگر بتوان جریان خون به سمت لکههای پوستی را قطع کرد، کمک بزرگی به درمان بیماری ماکولار خواهد شد. از طریق لیزر کیوسوئیچ میتوان این کار را انجام داد. این لیزر باعث میشود رگهای خونی در ناحیه هدف از بین برود. در نتیجه لکههای پوستی به تدریج محو خواهند شد.
در پایان
اولین قدم برای تشخیص و درمان بیماری ماکولار این است که شما متخصص حرفهای در این زمینه را پیدا کنید. پیشنهادی که به شما داریم این است که با کلینیک غزل در تماس باشید. متخصصان باتجربه و باسابقه در این مجموعه کمک میکنند شما بتوانید با بهترین روشها، درمان بیماری ماکولار را انجام داده و به یک نتیجه ایدهآل برسید. کافی است در جلسه مشاوره با متخصصان شرکت کرده و حتی نمونه کارهای قبلی آنها برای درمان بیماری آمیلوئیدوز پوستی را بررسی کنید تا با خیال راحت بتوانید درمان را آغاز نمایید.
بدون دیدگاه